Parodontiti dhe piorrea: simptomat dhe trajtimet
Parodontiti, e njohur shpesh edhe si piorrea, është një nga problemet më serioze që mund të prekë shëndetin e mishrave të dhëmbëve dhe strukturën mbështetëse të tyre. Kjo sëmundje inflamatore nuk prek vetëm mishrat, por edhe kockën që mban dhëmbët në vend. Nëse nuk trajtohet në kohë, ajo mund të çojë në lëvizje të dhëmbëve dhe humbje të tyre.Shumë njerëz e nënvlerësojnë gjakderdhjen e mishrave gjatë larjes së dhëmbëve, por ky është shpesh sinjali i parë i një problemi periodontal. Kujdesi i hershëm dhe vizitat e rregullta tek dentisti janë thelbësore për parandalimin e komplikacioneve serioze.
Çfarë është parodontiti?
Parodontiti është faza e avancuar e një inflamacioni të mishrave të dhëmbëve që fillon zakonisht si gingivit. Kur bakteret grumbullohen në formën e pllakës dentare, ato shkaktojnë irritim dhe infeksion në indet përreth dhëmbëve.
Me kalimin e kohës, inflamacioni mund të përhapet më thellë, duke krijuar hapësira midis mishrave dhe dhëmbëve, të quajtura “xhepa periodontalë”. Këto xhepa bëhen vende ideale për zhvillimin e mëtejshëm të baktereve, duke përkeqësuar situatën.
Simptomat kryesore të piorresë
Parodontiti nuk shfaqet gjithmonë me dhimbje në fillim, prandaj shpesh diagnostikohet vonë. Disa nga simptomat më të zakonshme përfshijnë:
- Gjakderdhje e mishrave gjatë larjes ose përdorimit të fillit dentar
- Fryrje dhe skuqje e mishrave
- Erë e keqe e vazhdueshme nga goja
- Ndjeshmëri gjatë përtypjes
- Tërheqje e mishrave dhe ekspozim i rrënjëve të dhëmbëve
- Lëvizje ose ndarje e dhëmbëve
Nëse këto shenja injorohen, sëmundja mund të përparojë shpejt.
Shkaqet dhe faktorët e rrezikut
Shkaku kryesor i parodontitit është higjiena e dobët orale, por ka edhe faktorë të tjerë që ndikojnë:
Duhanpirja është një ndër faktorët më të mëdhenj të rrezikut, pasi dobëson sistemin imunitar dhe ngadalëson shërimin e mishrave. Po ashtu, diabeti, stresi kronik, ndryshimet hormonale dhe predispozita gjenetike mund të rrisin mundësinë e zhvillimit të piorresë.
Edhe mungesa e kontrolleve dentare periodike luan rol të rëndësishëm, sepse pllaka dhe guri dentar nuk mund të hiqen vetëm me larje të zakonshme.
Diagnostikimi i sëmundjes periodontale
Diagnostikimi bëhet nga dentisti përmes ekzaminimit klinik dhe matjes së thellësisë së xhepave periodontalë. Në disa raste, nevojiten radiografi për të vlerësuar humbjen e kockës përreth dhëmbëve.
Një kontroll profesional në një qendër të specializuar si Klinika Dentare në Tiranë mund të ndihmojë në identifikimin e hershëm të problemit dhe në trajtimin efektiv përpara se dëmtimi të bëhet i pakthyeshëm.
Trajtimet moderne për parodontitin
Trajtimi varet nga faza e sëmundjes. Në stadet e hershme, pastrimi profesional i gurëve dhe pllakës është i mjaftueshëm për të ndalur përparimin.
Në rastet më të avancuara, mund të nevojiten:
Pastrim i thellë periodontal (scaling dhe root planing)
Ky trajtim pastron bakteret nën mishra dhe zbut sipërfaqen e rrënjës për të ndihmuar rikapjen e mishrave.
Terapia me antibiotikë
Përdoret për të reduktuar infeksionin bakterial në xhepat periodontalë.
Ndërhyrje kirurgjikale
Në rastet e rënda, kirurgjia periodontale mund të jetë e nevojshme për të pastruar zonat e thella dhe për të rikonstruktuar indet.
Në klinika të specializuara si Klinika Dentare Orthodontix, trajtimet kryhen me teknologji moderne dhe kujdes të personalizuar për çdo pacient.
Çfarë ndodh nëse dhëmbët humbasin?
Nëse parodontiti çon në humbjen e dhëmbëve, ekzistojnë zgjidhje shumë efektive për rikthimin e funksionit dhe estetikës së buzëqeshjes. Një nga opsionet më të kërkuara sot janë implantet dentare.
Trajtimet me Implante Dentare në Shqipëri janë bërë gjithnjë e më të preferuara për pacientët vendas dhe ndërkombëtarë për shkak të cilësisë së lartë dhe kostove më të përballueshme.
Implantet ofrojnë një zëvendësim të qëndrueshëm dhe natyral për dhëmbët e humbur, duke rikthyer sigurinë dhe komoditetin në përditshmëri.
Si të parandaloni piorrenë?
Parandalimi është gjithmonë më i lehtë se trajtimi. Ja disa hapa të rëndësishëm:
- Lani dhëmbët dy herë në ditë me pastë fluor
- Përdorni fill dentar çdo ditë
- Shmangni duhanin
- Kryeni kontrolle dentare çdo 6 muaj
- Bëni pastrime profesionale periodike
Një rutinë e thjeshtë e kujdesit oral mund të bëjë diferencën mes mishrave të shëndetshëm dhe një problemi serioz periodontal.
Përfundim
Parodontiti dhe piorrea janë sëmundje serioze që nuk duhen neglizhuar. Simptomat e hershme mund të duken të lehta, por dëmet që shkaktojnë mund të jenë të përhershme nëse nuk trajtohen me kohë.
Me diagnostikim të saktë, trajtime moderne dhe kujdes profesional, është e mundur të ruani mishrat e shëndetshëm dhe të parandaloni humbjen e dhëmbëve. Shëndeti periodontal është një pjesë thelbësore e mirëqenies suaj të përgjithshme dhe një buzëqeshje e shëndetshme fillon gjithmonë nga mishrat.